Klassieke homeopathie is een geneeswijze, die het natuurlijk vermogen tot zelfherstel stimuleert, en op basis van onveranderlijke natuurwetten naar blijvende genezing streeft. Ziektesymptomen worden gezien als een uiting van het niet in balans zijn, zowel op lichamelijk als op mentaal- emotioneel niveau. De homeopaath kijkt naar een samenhang van klachten en symptomen, waarna naar een remedie gezocht wordt om de balans weer te herstellen. Dit gebeurd door middel van een consult, waarin alle klachten en symptomen uitgebreid worden besproken, waarna zorgvuldig een middel wordt gezocht dat het zelfgenezend vermogen van de patiënt activeert. Ook bij acute klachten wordt deze methode gehanteerd, met vaak een snel, werkzaam resultaat.

De middelen die gegeven kunnen worden, bestaan uit drie groepen, en zijn op basis van gelijksoortigheid, d.w.z. dat het middel bij een gezond persoon dezelfde symptomen kan veroorzaken. Ze worden gemaakt uit natuurlijke bronnen als planten, mineralen en dieren. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van stoffen uit een ziekteproces of van een oorzakelijke stof. Zo kan vaccinatieschade bijvoorbeeld behandeld worden met een middel dat is gemaakt uit vaccinatievloeistof. Het middel werkt in zo'n geval een blokkade uit de weg, waarna een middel uit de eerste drie groepen kan worden ingezet om tot genezing te komen.

Homeopathie is op elk gebied werkzaam, zowel op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Het genezingsproces is voor ieder individu anders. Klachten die in de loop der jaren zijn opgebouwd, zijn niet in een paar dagen met één middel opgelost. De homeopaath zal steeds in overleg met de patiënt het verloop bespreken, en de volgende stappen bepalen. Daarmee wordt het een proces van gezamelijke verantwoordelijkheid van zowel patient als van de homeopaath.
Wat is homeopathie?